Κτήριο

Ο Σύλλογος στεγάστηκε αρχικά στο σπίτι του Ιωάννη Κοντού του Δανιήλ, ενός εκ των ιδρυτών, και μετά στο σπίτι του παπα Σπίνουλα μέσα στο χωριό. Το 1906 η Μαργαρίτα, χήρα Θεμιστοκλέους, Ποφάντη δωρίζει εν ζωή το πρώτο κτίριο του Συλλόγου. Πρόκειται βέβαια για ένα παλιό ερειπωμένο ελαιοτριβείο, το οποίο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετατραπεί σε σε κοιτώνα μουσικής παιδείας, ελπίδα για κάθε νέο του χωριού και της ευρύτερης περιοχής για μια καλύτερη, αξιοπρεπή ζωή. Οι Γαστουριώτες εκτίμησαν τα επόμενα χρόνια τη δωρεά της Μαργαρίτας Θ. Ποφάντη, την πρωτοβουλία του τότε προέδρου Στέφανου Μπρεντάνου και κυρίως την υπευθυνότητα της επιτροπής ανεγέρσεως του πρώτου οικήματος του Συλλόγου της Φιλαρμονικής. Πλαισίωσαν με τις προσφορές τους το ίδρυμα και ανέδειξαν την παρουσία του σε όλο το νησί και ακόμα παραπέρα. Κυρίως όμως έγιναν με το κουράγιο και την επιμονή τους παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους μεταγενέστερους.
Μαρμάρινη επιγραφή στην πρόσοψη του κτιρίου της Φιλαρμονικής για την ευεργεσία της Μαργαρίτας Ποφάντη προς τον Σύλλογο «Ομόνοια» (1906).

Το 2009 το κτίριο της Φιλαρμονικής Γαστουρίου εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Το κτήριο ανακατασκευάζεται πλήρως και γίνετε ένα πραγματικό στολίδι για το χωριό του Γαστουρίου. Στις 22 Αύγουστο του 2012 ημέρα τέλεσης της καθιερωμένης λιτάνευσης της Ιεράς εικόνας της Υ.Θ. Οδηγήτριας στο Γαστούρι, το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής Γαστουρίου παιανίζοντας έκανε την πρώτη  πανηγυρική είσοδο στο ριζικά ανακατασκευασμένο κτίριο του, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους. Πρόκειται για ένα κτίριο που ανταποκρίνεται σε υψηλές αισθητικές, αρχιτεκτονικές, ποιοτικές και λειτουργικές προδιαγραφές.